Kapusta kiszona – źródło wielu witamin i minerałów

Jeśli chcesz kupić kiszoną kapustę, skieruj się na tę stronę.

Specyficzny smak kiszonej kapusty jest bezsprzecznie cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem licznych dań i przeciętny Polak dość często widzi ją na talerzu. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to bardzo zdrowa żywność.

Kapusta kiszoną – źródło potrzebnych witamin czy minerałów

Kapusta kiszona, lub kwaszona, bowiem te dwie nazw stosuje się zamiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które powstało w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na długie przechowywanie żywności. Drobno posiekane liście białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez kilka miesięcy na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Kiedyś jedzenie kiszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych składników odżywczych czy witamin, których zdobycie w chłodne miesiące było o wiele bardziej skomplikowane niż dzisiaj. A warto zaznaczyć, że w kapuście kwaszonej jest mnóstwo substancji, które są nieodzowne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej m.in. właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, a także witaminy A. W produkcie tym znajdują się też inne konieczne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B9, B6, B1). Oprócz tego, kapusta kiszona to źródło m.in. probiotyków, wapnia czy potasu. Równocześnie to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, zatem rekomenduje się jego konsumpcję osobom na diecie.

Kapuśniak, bigos, kwaśnica – nie zaistniałyby bez kapusty kiszonej

Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się zarówno w dodatkach do dań, jak i jako podstawowy ich element. Na surowo na ogół je się ją w postaci surówki z marchewką i posiekaną cebulą, która współgra z potrawami z ryb czy kartofli, a czasami na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To również składnik, który cudownie komponuje się z grzybami i mięsem, toteż robi się z niej farsz do łazanek, pierogów czy krokietów. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie byłoby popularnych polskich dań jak góralska kwaśnica, bigos bądź kapuśniak.

Praktycznie każdy szef kuchni ma własny sposób na kiszoną kapustę, aczkolwiek obecnie z rzadka kisi się ją w domu, bo nie ma już potrzeby gromadzenia żywności na okres zimy. Kapustę kiszoną w niewielkich oraz dużych woreczkach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swoim asortymencie także ekologiczną kapustę kiszoną.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]