Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska
Substancją niezbędną do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie własności posiada różowa sól himalajska oraz sól kłodawska? Z jakiego powodu warto ich używać w gastronomii?
Atuty soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak potraw. Jakkolwiek nieumiarkowane użycie soli ma negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej odpowiednie ilości (nieprzekraczające 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów mających blisko 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo wartościowych pierwiastków oraz minerałów, takich jak żelazo, magnez czy selen, a równocześnie nie posiada niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Sól himalajska bardzo dobrze wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w branży gastronomicznej
Sól kłodawska niejodowana z kolei to składnik o wysokim stopniu czystości – posiada 97% NaCl i jest wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest cennym źródłem magnezu, wapnia czy żelaza, innymi słowy składników koniecznych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , toteż nie zatraca swoich cech i jest łatwo przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]