sok z kwaszonych buraków, sok z kiszonek

Superfood po polsku – soki z kwaszonych buraków i kiszonej kapusty

Z kwaszonych warzyw korzysta się w polskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże notorycznie wspomina się także ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która dzisiaj często spotykana jest na półkach marketów w działach z żywnością ekologiczną.

Sok z kapusty kiszonej – składniki odżywcze i właściwości

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił zapewne większość z nas. Nasze babcie samodzielnie szykowały kiszoną kapustę wedle przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu kapusty często przynosiły swoim wnukom kubeczek z sokiem, tłumacząc, że sok jest cierpki, lecz niezmiernie zdrowy. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witamin z grupy B, C, A oraz E, jak również liczne minerały, jak magnez, wapń oraz żelazo. Wiele osób ma trudności z przystosowaniem się do cierpkiego smaku tego soku, jednak powinnyśmy sięgać po niego regularnie, ponieważ usuwa toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu i wspomaga trawienie, dzięki czemu może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, co podnosi odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej rekomenduje się też osobom cierpiącym na anemię ze względu na zawarte w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego przetworu nie należy nadużywać – wystarczy wypijać mniej więcej 250 mililitrów soku dziennie.

Gdzie kupić sok z kwaszonych buraków oraz innych warzyw?

Drugim lubianym sokiem, którego używamy od wieków do gotowania, a który spożywamy też jako przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. W jego składzie znajdziemy dużo witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: zapobiega obstrukcjom, wyostrza koncentrację, a zarazem redukuje poziom cholesterolu we krwi. Mimo że buraki wyróżniają się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się jednakże jego konsumpcji kobietom karmiącym piersią i w ciąży, jak również osobom borykającym się z reumatyzmem lub chorobami nerek.

Jeśli nie posiadasz wiedzy, żeby przygotować soki z kwaszonych warzyw na własną rękę, możesz kupić je w swoim markecie lub założyć na nie zamówienie online na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, że tego typu soki trzeba składować w niskich temperaturach.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]