Wyroby ze stali nierdzewnej – gdzie się je stosuje?

Stal nierdzewna posiada dużo istotnych właściwości powodujących, że jest używana w szerokim zakresie. Jej kluczowy atut to z całą pewnością niepodatność na utlenianie się, która nie tylko zapewnia trwałość wyprodukowanych z niej sprzętów, ale także umożliwia im styczność z zawilgotniałymi materiałami oraz płynami. Poza tym stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co oznacza, iż nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwaśnym odczynie, a listę jej zalet zamyka nieporowata powierzchnia, która uniemożliwia rozwój drobnoustrojów.

Wyroby ze stali kwasoodpornej dla licznych sektorów przemysłu

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne i Równowaga chemiczna czynią ze stali nierdzewnej perfekcyjny materiał dla branży spożywczej. Wyroby ze stali kwasoodpornej są często używane przez fabryki przetwórstwa, które korzystają z nich w toku produkcji i przechowywania artykułów spożywczych. W browarach i piekarniach wyroby ze stali nierdzewnej używa się w charakterze pojemników fermentacyjnych. Materiał ten jest także stosowany często w branży kosmetycznej i przez podmioty zajmujące się pozyskiwaniem i dystrybucją paliw, rozcieńczalników i innych preparatów chemicznych.

Wyroby ze stali nierdzewnej – niezastąpione w budownictwie

Wytrzymałość na niesprzyjające czynniki pogodowe (kwaśne deszcze, wilgoć czy wysokie i niskie temperatury) sprawia, iż wyroby ze stali nierdzewnej świetnie zdadzą egzamin w warunkach zewnętrznych (np. jako elementy balkonowe) oraz na basenach (mowa o drabinkach i poręczach). Z uwagi na przyciągającą wzrok estetykę, równie dobrze sprawdzają się także w wewnętrznych częściach budynków – m.in. na klatkach schodowych. Co więcej sterylność stali nierdzewnej umożliwia wykorzystywanie jej w gabinetach lekarskich i przychodniach.