Żurek i barszcz biały – smaczne zupy kuchni słowiańskiej

Chcesz kupić zakwas na żurek śląski? Kliknij tutaj.

Ostatnio rzadko już zjadamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, a przez to pragnienie ekspresowego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do posiłków niegdyś serwowanych przeważnie jako to większe danie. Lecz tradycyjne polskie zupy, jak np. żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli osobiście przygotowujemy je już tylko sporadycznie, to wciąż są one stałym punktem na karcie dań restauracji oraz barów z polską kuchnią, jak również są obowiązkowo podawane podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.

Barszcz biały to nie żurek – podstawowe różnice

Kiedy spyta się Słowianina o białą zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to od razu wymieni on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób nawet nie wie, iż to dwa odmienne dania, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały gotuje się na zakwasie z mąki pszennej, natomiast żurek – z zakwasu na mące żytniej. To jednak nie wszystko, co odróżnia te zupy, niemniej trzeba dobitnie zaznaczyć, że nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem doświadczenia kucharza i jego indywidualnych upodobań. Co jednakże da się wskazać to fakt, że do barszczu białego z reguły wkłada się więcej włoszczyzny oraz grzybów. Barszcz zabiela się także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można zastosować sok kapusty kiszonej bądź z ogórków kwaszonych. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej złożone, gdyż w ramach tej grupy zup wydziela się trzy rodzaje:
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z pieczywem i jajkiem;
– gęsty, kwaskowaty żur sporządzany zwykle z pokaźną ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kostki ziemniaków zalewa się zakwasem chlebowym albo żytnim.

Baza na żur i barszcz biały? Przygotować samemu, a może kupić?

Przygotowanie zakwasu na wyliczone powyżej zupy nie jest skomplikowane, chociaż nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. W sieci przeczytać można mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Używając jednak domowy zakwas powinno się przewidzieć gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Z tego powodu, gdy ochota np. na żurek przyjdzie do was znienacka, polecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym ugotujemy smakowity biały barszcz i żurek śląski albo staropolski.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]